BH-skola

Att köpa BH

7 av 10 kvinnor har fel BH-storlek. Gå till en specialaffär för underkläder och få professionell hjälp att prova ut rätt storlek och modell som passar dig. Att bära en BH som sitter perfekt ger dina bröst stöd och du undviker att förlora spänsten och formen i förtid.

Med en bra BH undviker du också onödig värk i nacke, axlar och rygg. Detta är extra viktigt om man har tung byst. Tänk på att din BH storlek inte är densamma genom hela livet. Flera faktorer påverkar din BH storlek, exempelvis viktökning, viktminskning,  graviditet och klimakteriet.

En bra BH skall sitta skönt, skall vara snygg och ge bra stöd!

 

Att hitta rätt storlek

Det är framför allt två mått som är viktiga för att bestämma din BH storlek, omfånget runt bysten och omfånget under bysten. Det är förhållandet mellan dessa mått som avgör vilken storlek du har. Det är inte helt lätt att ”mäta” fram då tex omkrets 75 inte alltid är 75cm. 75 B, 75C, 75D är olika långa. ”75″ blir längre ju större kupa det är. Men vi som är bh-specialister kan självklart det här och hjälper dig mer än gärna i butiken. Man ska också ha i åtanke att storlekar kan variera mellan olika märken och modeller.

Konsten att välja rätt BH-modell

 

 Mjuk vs bygel-bh

Tycker du att bh med båge är obekvämt? En mjukbh kan ge dig högre komfort, utan att du förlorar funktionen. Det finns idag många olika modeller och färger, med fyllning och utan. Med  breda vadderade band eller smalare nätta.

Bågbh/Bygelbh

En bh med båge ger ett bra stöd för alla typer av bröst. Har du stor byst kan du satsa på en fylld bågbh för extra stöd. En fylld BH behöver inte nödvändigtvis vara så vadderad att den ger större byst, det finns olika varianter.

Formpressad bh

  Formpressad bh finns med eller utan fyllning. Den passar extra bra under en tunn eller tight topp eftersom den praktiskt taget är osynlig. Dessutom upplever många att den är mer bekväm eftersom den saknar sömmar över bröstvårtorna. Ibland kallas den för t-shirtbh. Har man problem med synliga bröstvårtor kan en lätt fyllt variant vara att föredra.

Push-up

Push-up är en vadderad, bygelbh som passar extra bra till klänningar och toppar med urringning. Bh:n pressar ihop bysten och skapar en klyfta som får brösten att se större ut.

Balconette

Vill du att brösten ska få ett extra lyft kan du pröva en balconette. Det är en bågbh med rak skärning och låg framdel. Balconetten är ett bra val när du vill ha en djup urringning utan klyfta. Den ger istället så kallade ”kullar”.

Framknäppt bh

En bh som du knäpper framtill kan vara enklare att ta på sig jämfört med en vanlig bh, särskilt om du har ont i axlar/armar eller finner det svårt att knäppa bak. Man får däremot räkna med att antalet hyskor att knäppa blir fler, de flesta modellerna är mycket breda framtill ofta med 4 till 6 hyskor.

Sportbh

När du sportar utsätts brösten för stora påfrestningar, särskilt om du har en större byst. Sportbh är ofta sydd av material som andas och har förstärkningar som håller brösten på plats. De finns både med och utan bygel.

Amningsbh

En amningsbh gör det lättare att amma ditt barn eftersom du inte behöver lyfta av hela kupan för att barnet ska komma åt bröstet. En bra amningsbh är gjord i ett funktionsmaterial som till exempel Supplex. Tänk på att köpa en större behå än annars eftersom brösten blir större när de fylls med mjölk. Det är ok att prova ut en amningsbh tidigast 5 veckor innan födseln, då riskerar man inte att växa ur den för snabbt.

Protesbh

Bh:n har en särskild ficka där du kan lägga i protesen. Oftast saknar denna bh båge, eftersom den kan skava mot huden som kan ha blivit känsligare efter operation. Det är rekommenderat att man undviker bygelbh i ca ett år efter operation, sedan får man känna sig fram. Utbudet av protesbh blir hela tiden större och det finns numera många olika modeller och färger. För vardag och fest.

Minimizer

Den här bh:n gör att bysten ser mindre ut. Bh:n är sydd för att fördela bysten och ge den en större och plattare form. De börjar ofta från C-kupa och går upp i de största kuporna.

Vanliga frågor om BH

Varför bör man använda BH?

 • En bra BH ger brösten stöd och de behåller spänsten och formen längre.
 • Har du stor byst är det extra viktigt för då minskar också risken
  att få ont i axlar, nacke och rygg.

Varför glider min BH upp i ryggen?

 • Den är för stor runt om. Prova att köpa ett mindre omfång nästa gång.

Varför ”bullar” det ut ovanför kupan?

 • Du har köpt för liten kupstorlek och bör gå upp en storlek eller två.
 • Du använder fel modell, prova en BH med mjukare avslut i kupan, exempelvis med spetskant. Lösare byst tenderar att ”bulla” över i formpressade modeller.

Vad gör man när ett bröst är större än det andra?

 • Välj en BH som är elastisk, gärna med spets upptill, för då blir den mer följsam.
 • Det finns BH som har små lösa ilägg. Genom att ta bort ilägget på ena sidan kan kupstorleken anpassas.
 • Gå alltid efter det större bröstet! Lite rynk syns mindre under kläder en om det bullar över.

Varför veckar sig kupan?

 • Kupan är för stor, prova storleken mindre.
 • Det kan också vara så att modellen inte är den rätta.

Vad gör man när axelbanden skaver?

 • Brukar du inte använda BH med bygel så bör du prova det. Bygeln bär delvis upp bystens tyngd och du avlastar på så vis axlarna.
 • Köp BH med bredare axelband, gärna lite vadderade, det fördelar tyngden bättre.
 • Prova att lägga en skulderskonare under axelbanden för att avlasta. Det är oftast en tunn skena silikon som inte glider på huden.